Utroskab

At ignorere dine dybeste behov kan resultere i utroskab. Lad os sammen arbejde på at frembringe din autentiske selv.

Hvorfor utroskab

Utroskab bærer et budskab til dig. Når du kommer til mig, kan vi sammen udforske og forstå, hvad der ligger bag din handling. Vi vil bringe din sandhed frem i lyset og give dig mulighed for at vælge vejen ud af utroskaben.

Utroskaben væver et net af løgne

Det gentagne mønster af destruktiv adfærd vokser gradvist i styrke og begynder langsomt at påvirke alle områder af dit liv. Måske ønsker du at stoppe, fordi det begynder at skabe problemer for dig.

Du har måske benægtet, forsvaret og søgt forklaringer på din utroskab udenfor dig selv, skyldt på din partner eller andre faktorer. Dette kan sætte dig i en udfordrende situation. Med min støtte kan du bryde denne onde cirkel.

En afhængighed, der kan være svær at bryde

Utroskab udløser hormonet dopamin, som skaber en midlertidig følelse af glæde og lykke, et slags “kærligheds-fix”. Dopamin slører følelsen af tomhed, isolation og ensomhed, men disse følelser vil vende tilbage med endnu større kraft efter utroskab. Det er en misforstået jagt på kærlighedsstof, der holder denne onde cirkel i gang.

Klientudtalelser om Parterapeut Lene Søe

Kristian: “Var vi ikke startet i Parterapi hos Lene, så var vi ikke par i dag”

– Vi var ved at glide fra hinanden, fordi vi udviklede os i hver sin retning og måske ikke rigtigt fik snakket om det derhjemme, fortæller Kristian Nikolaisen, der først var meget afvisende, da Kristina sagde, at nu skulle de i parterapi.

– Jeg er jo håndværkertypen, der kan have svært nok ved at tale om følelser med min partner. Og terapi var da fuldstændigt tabu og udelukket. Men omvendt havde jeg heller ikke lyst til at miste Kristina, så jeg sagde ja til at gå med, fortæller han.

– Den første gang var vildt akavet for mig og jeg havde bagefter svært ved at se, det skulle kunne føre til noget. Men da vi var der 3. gang begyndte det at give mening. Der blev sat nogle tanker i gang. På et tidspunkt, så kunne Lene mærke, at jeg ikke havde det godt med at sidde stille i klinikken. Så hun foreslog, at vi i stedet gik nogle ture langs stranden mens vi talte. Og siden har det bare rykket helt vildt, siger Kristian Nikolaisen, der giver Lene Søe æren for, at han og Kristina stadig er par i dag.

– Helt sikkert! Var vi ikke startet hos hende, så var vi ikke et par i dag. Vi kommer der stadig ind i mellem. Ikke fordi vores forhold er truet længere, men fordi vi udvikler os meget bedre med de samtaler vi har. Jeg ser det lidt som når man sender sin bil til serviceeftersyn. Det har parforholdet også godt af. Det er også vigtigt at sige, at man skal give det nogle gange inden man kan sige ”Det her er slet ikke mig”. Som skeptisk mand, så tager det lige en gang eller to før paraderne falder og man er modtagelig for det, der bliver sagt. Vi har rykket os så meget, at det også har inspireret nogle af vores venner til at starte et forløb hos Lene Søe, siger Kristian Nikolaisen.

Hvad indebærer utroskab?

Begrebet utroskab kan defineres individuelt af dig og din partner. Har I haft samtalen om, hvad utroskab betyder for jer hver især? Det er afgørende for jeres forbindelse og trivsel, at I er klar over hinandens grænser inden for intimitet.

 

Vær opmærksom på dine tanker

For mig begynder det i tankerne. At fantasere om intimitet med en anden person er et tegn på, at jeg ikke lever i overensstemmelse med mine egne værdier og forpligtelser. Disse tanker er et signal om, at der er noget, jeg må erkende og udforske. Derfor er det vigtigt at lytte til mine tanker, da de kan give mig indblik i mine behov og ønsker og hjælpe mig med at træffe de rette valg i tide.

I fysiske handlinger defineres utroskab for mig som enhver handling, jeg udfører med en anden person, som jeg ikke ville ønske, min partner gjorde med andre end mig. Hvad betyder utroskab for dig? Det er vigtigt at reflektere over og definere dette begreb for dig selv og for jeres forhold.

Undertrykte behov

Når vi ignorerer vores behov på følelsesmæssigt, fysisk og mentalt plan, risikerer vi før eller siden at blive drevet til handlinger, som vi senere fortryder. Disse handlinger kan have alvorlige konsekvenser, men vi kan også søge hjælp til at transformere utroskab til nye muligheder og åbne døren for positive oplevelser i fremtiden. Det kræver, at vi retter vores opmærksomhed mod at erkende og adressere de undertrykte behov i os selv.

Erkendelse af utroskab

For mig er erkendelsen af utroskab et symptom på meget mere end blot den intime handling. Jeg vil gå så langt som at sige, at utroskab er et symptom på de følelsesmæssige hemmeligheder, som du skjuler. Det afspejler sig i din intimitet, men vær opmærksom på, at det strækker sig dybere end blot de intime oplevelser. Når du erkender utroskab og begynder at forstå, hvorfor du er utro, vil du opdage, hvordan du kan ændre det, der er uhensigtsmæssigt for dig, både i dit kærlighedsforhold og i andre sammenhænge og relationer.

Utroskab og begær

Utroskab og begær er tæt forbundet. Jeg tillader mig at definere utroskab som en form for løgn, mens begær oversættes til længsel. Hvor ligger løgnen, og hvor ligger længslen?

Det er sådan, jeg arbejder med mine klienter, i fuld accept og rummelighed for de udfordringer, vi skal løse. Sammen finder vi ud af, hvad der føles oprigtigt, rigtigt eller forkert for dig lige nu. Når du kommer i kontakt med dit sande jeg, åbner åbenbaringerne sig for både dig og din partner. Gennem dine nye indsigter begynder ændringerne i dine adfærdsmønstre at tage form, hvilket fører til en ny og mere hensigtsmæssig livsstil, der stemmer overens med det, du ønsker i dag.

Tegn på længsel

Længslen kan afsløres i partnerens samtaleemner, der ofte drejer sig om emner, som partneren benægter eller undgår. For eksempel kan der gentagne gange tales om “de andre”, som angiveligt er utro eller har særlige intime behov eller aktiviteter.

I en sund relation ville samtaler om “de andre” typisk blive brugt som inspiration til, hvordan I kunne styrke jeres egen intimitet og lyst gennem nærvær og samarbejde.

Tegn på løgn

Kendetegnene for løgnen kan være, når partneren forsøger at skjule sin egen utroskab ved at give urigtige forklaringer og detaljer, som normalt ikke ville blive diskuteret eller forklaret i andre sammenhænge.

Derimod vil sandheden typisk komme til udtryk gennem en flydende dialog, hvor modstand og overdreven forklaring er irrelevante for den ærlige part i samtalen.

Utroskab og personlighed

Utroskab handler primært om den, der er utro. Hvis du oplever en partner, der er utro, har det ikke nødvendigvis noget med dig at gøre. Derimod kan det være en anledning til at se nærmere på dine egne problemer i forhold til, hvordan du opfatter det, du oplever. Måske har du svært ved at skelne mellem, hvad andre siger, og hvad din egen intuition fortæller dig i handling. Måske foretrækker du at leve med ideen om det, du ønsker dig, i stedet for at adressere, hvad der måske skal ændres, for at du kan leve ærligt og autentisk i dit forhold. Dette kan føre til spørgsmål om, hvor tilfreds du er med dig selv, og hvad du tillader dig selv i relationen. Det kan også føre til spørgsmål om din tiltrækningskraft på visse personligheder, der måske gør dig til et potentielt offer for utroskab. Ved at udforske disse spørgsmål kan du muligvis omdanne dem til en positiv udvikling, der fører til mere kærlighed i dit forhold og i dine relationer.
Utroskab og personlighed. Sexolog Parterapeut Lene Søe Risskov Århus
“At kende dig selv er begyndelsen på al visdom”
 Aristoteles

Hvorfor er mænd utro?

Jeg tillader mig at foretage en vis generalisering i min belysning af overvægten af mænds utroskab. Jeg oplever ikke nødvendigvis forskel på årsagerne til mænds og kvinders behov for utroskab. Forskellen ligger snarere i de fysiske og følelsesmæssige reaktioner. Min opfattelse er, at der stadig er en overvægt af mænd, der lader sig forføre af deres fysiske behov. Kvinder, der er utro, kan derimod ofte blive hårdere ramt følelsesmæssigt, da deres dybere intime behov typisk ikke bliver tilfredsstillet gennem utroskabens oplevelser.

Hvorfor er kvinder utro?

Kvinder søger ofte den følelsesmæssige kontakt. Når en kvinde gennem utroskab oplever ren fysisk kontakt uden følelser og kærlighed, kan hun derfor ofte blive hårdere ramt end en mand. Derfor kan kvindens udbytte af utroskaben være mindre end mandens.

Utro mænd og kvinder. Sexolog Lene Søe Risskov Århus

Skab dit bevidste kærlighedsliv i troskab

Har du nået din grænse? Er du træt af at støde på de samme udfordringer? Lad os tage en samtale og finde frem til, hvad der er bedst for dig og din trivsel. Denne bevidsthed er grundlaget for dine valg.

Du kan lære at tiltrække troskab

Du kan frigøre dig til at opleve dit bevidste kærlighedsliv. Individuel terapi er velegnet til dig, der ønsker at starte alene med din udvikling.

Det kan også være gavnligt at inddrage din partner i parterapien for jeres fælles læring og/eller for jeres fremtidige samliv.

“Vær som du ønsker at fremstå”
Sokrates

Er du klar til at søge hjælp for at foretage bevidste ændringer i dit liv?

Når du er klar til at undersøge eller tage ansvar for dine indsigter og foretage bevidste ændringer, står jeg klar med opbakning og støtte til dig.

Book en tid