Jalousi

Hvis du er bange for at miste, er der noget du allerede har mistet i dig selv.

Hvad er jalousi

Jalousi er en naturlig følelse, som vi alle kender til. Den er gavnlig, ligeså længe den bruges naturligt for at beskytte og guide os til vores oprigtige behov. 

Derimod er jalousien skadelig, når den tager over som en styring for vores uhensigtsmæssige tanker og destruktive reaktioner.

Se hvordan det udviklede sig mellem Jasmin og Henrik

Jasmin fravalgte sociale aktiviteter med veninderne, til fordel for at være sammen med Henrik. Hendes kontrol tog til, i forsøget på at styre væk fra den smerte som ramte hende, når de ikke var sammen, eller når hun fik oplevelsen af at han interesserede sig for andre. Jo mere hun ”bandt” ham til sig, jo mere isoleret blev hun. Når han var ude med vennerne, ventede hun i frustration derhjemme. Det var forfærdeligt for hende, at bruge al sin energi på negative tanker om hvor han var, og hvad han lavede. Det fratog hendes lyst til at foretage sig noget godt for sig selv.

Mønstret tog til og Henriks lyst blev slukket 

Hendes tiltagende mønster af jalousi gav spændinger og skænderier i parforholdet. Hendes opfattelse var, at han gjorde hende jaloux, og smerten blev uudholdelig for dem begge. Henriks fravalg af gode venner og sociale aktiviteter tog til. Det var til tider lettere for ham at blive hjemme, end al den ballade mellem Jasmin og ham, når han valgte vennerne til. Samtidig blev han mere og mere sur over følelsen af at være fastlåst. Til sidst havde jalousien dræbt Henriks kærlighed til Jasmin. Hans lyst til hende var slukket efter al den kontrol han havde ladet sig fange ind i. Han mistede lysten til at fortsætte samlivet med Jasmin.

Jasmin endte med at opleve det hun frygtede mest

Hun blev fravalgt, til fordel for en anden kvinde. Følelsen kom op i hende, en velkendt smerte, som murede sig ind gennem hele kroppen. Den var utålelig og præcis derfor var det den oplevelse, som hun mest af alt havde frygtet at opleve igen. Oplevelsen af at blive valgt fra til fordel for en anden. 

Jalousien meldte sig i hende. Hun fik lysten til at hans lykke skulle stoppe, så hun kunne komme af med sin smerte.

En ny bevidsthed kan stoppe samme gentagelse

Ligeså længe hun fastholder denne overbevisning, om at hendes jalousi kan kureres med hvad hendes nærmeste gør, for eller imod hende, ligeså længe vil hun opleve den ene gentagelse, efter den anden, igen og igen, bare i nye forklædninger, med en tiltagende smerte af jalousi.

Opgøret med jalousien fører dig til kontakten til dine følelser

Oplevelsen af jalousi kan melde sig hos Jasmin, med en blanding af mange forskellige følelser, som hun ikke ønsker at mærke. Hun ved heller ikke hvordan man møder disse følelser, ej heller hvad de har af budskaber og behov til hende. Derfor gemmer hun dem ikke bare væk for andre, men også for sig selv. I stedet for at mærke følelserne bag oplevelsen af svigt, afvisning, forkerthed, ikke god nok, ensomhed, ulykkelig eller grænseløs tilpasning for sine nærmeste, holder hun følelserne på afstand. Det gør hun ubevidst, i forsøget på at styre sine valg, for at undgå jalousien.

Kontakten til følelserne fører til afklaring af tidligere misforståelser

Denne misforståelse, som Jasmin fortjener at få øje på, vil kunne føre til at Jasmin kan begynde at leve livet i friheden med oplevelsen af hvor let det er, når hun forstår sig selv.

Forståelse. Parterapi. psykoterapi Lene Søe Risskov Århus
“Jalousi er slipset, der binder, og binder og binder” 
Helen Rowland

Jalousiens mysterium

Det handler i sidste ende om at opleve din kærlighed til dig selv. Så vil jalousien helt naturligt slippe taget på dig.
“Du skal elske således, at den du elsker, føler sig fri” 
Thich Nhat Hanh

Jeg er jaloux – Hvad gør jeg?

Jasmin er blevet så træt og energiforladt af smerten og til sidst overgiver hun sig og tager et valg, som ændrer hendes liv. Hun vælger at sige det højt: ”Jeg er jaloux og jeg har brug for hjælp”. Hun bestiller et terapiforløb, hvor hun kan fordybe sig i sine følelser og oplevelser af jalousi.

Jasmin opdager sine gamle overlevelsesstrategier

Ved at opdage sammenhængen med sine følelser og de naturlige årsager til at hun er så meget på vagt i jalousien, viser sig at være gamle overlevelsesstrategier, hun engang har brugt, men som på ingen måde gavner hende i dag. Hun begynder at få nye måder at se sig selv og verden på.

Jasmin opdager nye måder at håndtere sig selv på

Det som Jasmin havde glemt og fortrængt, var årsagen til hendes uhensigtsmæssige jalousimønstre og derfor var det umuligt for hende selv, at komme ud af spindet, som havde viklet hende ind i jalousien.

Jasmin finder vejen, inde fra sine blinde vinkler, som trækkes ud hvor hun får øje på dem. I det samme, at hun opdager en blind vinkel, kan hun begynde at gøre en forskel for sig selv.

Jasmins jalousi aftager

Nu ved Jasmin hvad hun kan gøre. Hun oplever hvordan jalousien aftager ved brug af sine nye indsigter. Hendes hverdag bliver beriget af nye handlemåder og følelser, som består af at tage ansvar for nye valg, finde frirum, give slip, acceptere sig selv, dyrke taknemmeligheden og rummeligheden til sig selv.

Hun giver det til sig selv, som hun ønsker at få fra andre. Hun får øje på hvordan det hun giver ud, også er det hun får tilbage. Det er som om, at de ændringer som sker indeni, også er det hun møder på sin vej i samværet med andre mennesker.

“Og når vi lader vores eget lys skinne, giver vi ubevidst andre mennesker lov til at gøre det samme”
Nelson Mandela
Lad dit lys skinne. Psykoterapi Lene Søe Risskov Aarhus

Tilgivelse i Århus

Lad dig guide terapeutisk i Århus, til at få bevidsthed på hvad det er der blokerer inde i dig. Herfra får du muligheden for at finde vejen tilbage i kærlighed og harmoni. Jalousien vil smelte, som en isklump der bliver varmet op i din lune hånd.

Er det hensigtsmæssigt at gøre det samme en gang til?

Indimellem kan du stille spørgsmålet, om det gavner dig at leve som du måske har gjort i rigtig mange år. Er det hensigtsmæssigt at tænke og gøre det samme som tidligere, eller er der noget du ville have gavn af at give slip på. Fremadrettet vil du kunne gøre det på en anden og bedre måde for dig selv og dermed også for andre.

Få godt fat i dig selv

Jeg kan guide dig til at give slip, så du kan komme tilbage til den du er, hvorefter du måske vil opleve en dyb følelse af forbundenhed helt på din egen måde. En måde hvor du er i stand til at give dig selv det du tidligere smerteligt måtte erkende, at du ikke fik af andre. Når du kan selv, vil du også begynde at få det du har brug for fra andre. Det er som et selvforstærkende batteri.

Tilgivelse handler om at sætte dig selv fri

Tilgivelse giver dig din styrke tilbage. Du skal ikke være enig i en andens handlinger, for at du kan tilgive. Bare se ud på det du oplever, giv slip på det, og gør klar til at sætte den anden fri, hvorefter du får plads til mere af det som beriger dig selv i dit liv.

Tilgivelse lindrer din egen smerte

Ikke at tilgive fastholder dig i smertenIkke at tilgive, fastholder dig i frustration, ubehag og vrede. Det kan sammenlignes med at du drikker den gift, som du ønsker den anden skal dø af.

Gennem processen vil du opleve hvor meget din krop har at fortælle. At du samarbejder med kroppens sprog og følger dens budskab, kan give frihedsfølelsen og accepten af at være lige præcis den du er.

Hvorfor Lene Søe?

Det kan være at du oplever følelsen af nærvær, ro eller fornemmelsen af at de små frø du lægger, begynder at spire i dit tempo, i takt med at jalousien slipper sit tag på dig.

Læs mere om Lene