Angst

Angst er en blokering af ubehag indeni dig. Det er ligesom en isterning, du kan lære at lade smelte

Hvad er angst?

Du kan kende angsten som en oplevelse af ubehag indeni dig. Det du oplever, kan opleves helt anderledes, set udefra.  

Angst er kroppens reaktion på, at du afholder dig fra dine følelser. Det svarer til at dit indre kompas skal justeres for at virke optimalt. Jo mere følelserne presser på, jo mere undgår du at lytte til følelsernes budskab. Der er en eller flere følelser du ikke tør mærke, og derfor begynder du at kompensere i form af kontrol.

Denne forsvarshandling udløser angst. Den viser sig i utallige udgaver og forklædninger.

Det er ikke meningen at du skal fastholdes i angst

Angst er et sundhedstegn, når den melder sig med at du næsten ikke tør. Samtidig ved du, hvor rart det ville være, hvis du først har overstået det som du står overfor. Denne oplevelse af, at du ville have det godt i morgen, hvis du gør det i dag, er et godt tegn på at du har et godt øje for din nærmeste udvikling. Du modtager angsten eller ubehaget med dit mod og et  “det kan jeg godt”, hvorefter du handler på det. Det er med til at udvikler dig. Herefter mærker du måske din glæde, lettelse og tilfredshed.

Angsten kan sætte sig fast hvis ikke du kender den

Hvis du derimod ikke formår at handle positivt på angsten, kan den sætte sig fast, med gentagelser og til sidst kan den sætte sig som en smertefuld lidelse, hvor du sandsynligvis afskærer dig fra dine dybeste ønsker.

Har du brug for hjælp til at blive guidet igennem angsten, så er du sandsynligvis havnet på rette sted. Jeg guider dig igennem angst i Århus, indtil du oplever at den slipper. Kan du forestille dig hvor let det bliver?

Det eneste sted, hvor din drøm bliver umulig, er i dit eget hoved

 Robert H Schuller

Din bedste guide

Angsten er din bedste guide, men det føles bestemt ikke sådan hvis du frygter den, når den er aktiv. Derfor skal du have hjælp.

Du opdager først dens positive hensigt, når du har forstået hvordan du kan kommunikere med angsten. Den presser dig med ubehag, indtil du begynder at være åben for det budskab den har til dig. Den ønsker at du skal opdage, hvor du har lavet en skæv ændring af hvordan du lytter til dine følelser. Følelserne kommunikerer med dine behov for at drage omsorg for dig selv. Du fokuserer sandsynligvis på andres reaktion fremfor det som er rart for dig selv. Du skal opdage hvilke af dine tanker, der går imod dig selv. Denne onde spiral har sandsynligvis sat sig fast som nogle overbevisninger, der går direkte imod din trivsel. Tidligere var det måske det bedste du kunne, for at overleve specifikke situationer, men nu er de blevet destruktive for dig. Tiden er kommet til at få ændret det som blokerer din trivsel. Den dag du overgiver dig, stopper op, forstår og udlever budskabet, så vil angstens besøgstid være forbi. Derfra kan du leve frit og selvstændigt.

Tvangstanker 

Tvangstanker er en form for dødsangst. Den er ofte styret af kontrol med skyld, skam, dårlig samvittighed og selvbebrejdelser i forhold til ting eller andre mennesker. Det opleves som at tankerne ikke vil ”slippe dig.” Tvangstanker bygger på:

Tankemylder eller tankestop.
Forvrænget selvopfattelse.
Forventninger til andre eller dig selv
Oplevelsen af at de dømmer eller forfølger dig
Mister kontrollen
Stærkt ønske om at gøre det godt
Jeg vil være alene
Det skal gøres på en bestemt måde
Jeg er forkert
Mister struktur og mangler overblik
Mister fokus
De andre må ikke vide, hvordan jeg har det
Klappen går ned
Hukommelsessvigt opstår
Skyld, skam, dårlig samvittighed Modtag Psykoterapi

Tvangshandlinger 

Tvangshandlinger opstår i forsøget på at komme af med tvangstankerne. En stressende og ond cirkel er i gang. Tvangshandlinger viser sig:

Sige et rim
Vaske hænder, låse døre eller tjekke vandhaner
Må ikke røre gulvet
Faste ritualer og gøremål

”Bag enhver frustration er der en ikke indfriet drøm, og drømmen kom først”

Peter Bang
Kontrol Psykoterapi Lene Søe Risskov Århus

OCD symptomer

Hvis du undgår behandling for dine tvangstanker og tvangshandlinger, kan det udmunde i OCD. Du bliver mere og mere begrænset i din færden. Det du ønsker dig i livet, bliver uoverskueligt og du bruger din energi på hvordan du kan overleve din dag, fremfor at have overskud og fokus på det du i virkeligheden fortjener at opleve i dit liv.

OCD behandling

 OCD er en angstlidelse og det er derfor relevant og aktuelt at læse min side om angstlidelser.
For hvert skridt du tager i at slippe angsten, vil du opleve bedre tankemønstre samt mere hensigtsmæssige beslutninger. De gode oplevelser vil tage til med flere smil, eftersom du ved hvordan du håndterer det du møder på din vej. Det får dig til at slappe af, når det er lettere at være dig.

Hvordan viser angsten sig?

Der er masser af måder hvorpå angsten kan vise sig. Her kan du se nogle reaktioner på angsten:
Tør i munden
Hjertebanken
Trykken i maven
Svedige håndflader
Hovedpine
Søvnbesvær
Muskelspændinger
Rastløshed
Opkastning
Vejrtrækningsbesvær
Irritation
Bekymring
Anspændthed og ubehag
Rødmen
Svimmelhed
Ryster

Angsten melder sig med lidelser:

Jeg tror på, at vi alle har oplevet angst symptomer. Vi kender til at opleve ubehag. Problemet opstår når symptomerne bliver vedvarende og tiltagende i sin kraft, på en måde så angsten tager styringen over dit liv. Her kan du læse nogle typiske former for angstlidelser:

Præstationsangst - Bange for ikke at kunne præstere
Panikangst - Pludselige og voldsomme angst reaktioner
Posttraumatisk reaktion - Angst forårsaget af en eller flere traumatiske oplevelser
Sygdomsangst - Overopmærksomhed på sygdomssymptomer
Enkeltfobi - Bange for en enkelt type ting, en aktivitet eller et dyr
Socialangst - Kan ikke være dig selv, i samvær med andre mennesker
Separationsangst - Bange for at miste mennesker eller materielle genstande
Generaliseret angst - Grundfølelse af ængstelse, anspændthed, bekymring og nervøsitet for fremtiden
Agorafobi - Bange for at færdes i det offentlige rum. Det kan være til en koncert, offentlig transport eller på arbejdspladsen

Klientudtalelser om psykoterapeut Lene Søe

Heidi: “Hun guider mig på min LIVS VEJ “

Jeg har fået en meget værdifuld kvinde ind i mit liv – Lene Søe. Hun er min støtte lige nu, hun er VISDOM. Hun guider mig på min LIVS VEJ og jeg er hende yderst taknemmelig for at hun er SÅ mega hjertevarm, faglig kompetent på virkelig mange planer, en super sej kvinde, der kan se lyset indeni mig og at jeg ved hun holder mig i hånden indtil jeg kan gå helt alene på min livsvej ❤️ Lene Søe tak for dig

Selvværd

Heidi

“Den bedste måde at ødelægge en fjende, er at gøre ham til en ven”

Abraham Lincoln

Hvorfor Lene Søe?

Har du et ønske om at få min støtte til at komme igennem, og på den anden side af din angst i Århus, så står jeg åben med min hjælp. Tag første skrid, ved at tage kontakten til mig.

Jeg vil forme et helt specielt forløb som passer bedst for dig.

Læs mere om Lene